maandag 10 december 2007

Bruce Willis

Walter Bruce Willis (°19 maart 1955) werd geboren op een Amerikaanse legerbasis in West-Duitsland. Zijn jeugd bracht hij door in New Jersey en nadat hij de middelbare school had afgerond, trok hij naar New York om acteur te worden. In eerste instantie waren dat rollen in toneelstukken.
Hij werd beroemd door zijn rol in de televisieserie Moonlighting (1985-89), waarin hij samen met Cybill Shepherd speelde. Zijn succes trachtte hij ook te gelde te maken als zanger. Zo scoorde Willis in Nederland in 1987 een Top 10 hit met het nummer Under The Boardwalk. Even daarvoor reikte hij niet verder dan de tipparade met Respect Yourself. Na 1987 bracht Willis geen platen meer uit.
Ondertussen was hij al in 1980 beginnen te werken aan een filmcarrière, maar meestal haalde zijn “rol” zelfs de aftiteling niet (zeg maar dat het figurantenrolletjes waren). Hij brak dan ook pas door met de eerste Die Hard-film in 1988.
Ook nadien zou zijn filmcarrière op en neer gaan zoals een rollercoaster. Eén van de grootste floppen aller tijden was "The bonfire of the vanities" (Brian De Palma, 1990). Deze lang verwachte verfilming van de bestseller van Tom Wolfe werd helemaal niks. Michelle Pfeiffer weigerde achteraf bekeken heel terecht de vrouwelijke hoofdrol (nu door een irritante Melanie Griffiths gespeeld) omdat ze het een belediging voor de vrouw in het algemeen vond.
In "Striking distance" (1993, over rivierpolitie) speelde Bruce Willis nu eens niet serial killer, maar "de goede". Net als in "Die hard" dus, de rol die hem deed doorbreken. Overigens was het opvallend dat Willis, de "die hard" die zo huis houdt in een gegijzelde wolkenkrabber en nadien nog "die harder" is op een vlieghaven, na 11 september 2001 het vliegtuig niet meer durfde te nemen!

Quentin Tarantino heeft daarna (1994) Bruce Willis aangezocht voor zijn "Pulp Fiction", naast o.a. Uma Thurman, John Travolta en Harvey Keitel. Nog in datzelfde jaar was Willis te zien in "The color of the night", waarin bij wijze van publiciteit de mededeling werd verspreid dat tegenspeelster Jane March aan Demi Moore had gevraagd weg te blijven van de set omdat ze er met Bruce zo stevig tegenaan gaat dat mevrouw Willis dit zeker niet zou tolereren.
Sedert 21 november 1987 was Willis inderdaad gehuwd met Demi Moore. Ze hebben drie kinderen samen: Rumer Glen (geboren in 1988), Scout LaRue (1991) en Tallulah Belle (1994). Toen Moore zwanger was van Scout LaRue, sierde Demi naakt de voorpagina van Vanity Fair. Dat veroorzaakte nogal wat beroering. Sommigen weigerden zelfs om het nummer te verkopen. Dat belette echter niet dat de oplage een recordverkoop haalde.
Toch kreeg "Color of night" alweer een raspberry, net als in 1991 "Hudson Hawk". Bovendien werd op 18 oktober 2000 inderdààd de echtscheiding uitgesproken. Het paar gaf geen reden voor hun scheiding en is nog steeds goed bevriend. Sinds hun scheiding zijn er altijd geruchten geweest dat ze gaan hertrouwen, maar er zijn nooit officiële aankondigingen gedaan.